Thursday, February 17, 2011

penat


penat.
apalah sangat penat aku ini dengan penatnya mak melahirkan aku,
penat.
apalah sangat penat aku ini kalau nak bandingkan dengan penatnya bapak mencari rezeki,
nak bandingkan penatnya seorang guru mengajar anak-anak murid yang bermacam kerenah,
penatnya seorang nabi menyampaikan dakwah bertahun-tahun lamanya.

nak penat sekarang? atau nak senang kemudian?
nak senang sekarang? atau nak sengsara kemudian?

td nmpk sorang auntie, sebelah kaki dah tak ada. penatnya dia menyongsot guna kerusi tinggi itu untuk berjalan
nmpk pulak sorang OKU penglihatan. tak penat ke dia guna tongkat, dan jalan lambat-lambat mencari jalan dalam kegelapan.

penat aku tak layak langsung dibanding dengan mereka semua.
penat yang akan mengingatkan,
penat yang menguatkan,
penat yang menyerikan hari,
penat yang mencari redha Ilahi

aku nak penat di sini, supaya tak tenat di sana!!!

7 comments:

nhu said...

penat aku tak layak langsung dibanding dengan mereka semua.
penat yang akan mengingatkan,
penat yang menguatkan,
penat yang menyerikan hari,
penat yang mencari redha Ilahi


:suke kata2 di atas" :-)

azk2121 said...

main tulis je tu, dh lama xbermadah.haha.doakan km :)

nhu said...

tulah..sume bakal2 dr or dr yg km knl sumenye terer bermadah...
sumenye kreatif..sbb slalu gn otak kanan utk melukis kot.hehe..
ins.Allah..
pastu turn ko plak bertanding thn dpn..
nt km vote ko..:-)

fathiyyah said...

insya Allah, penat ini akan berbayar dengan kerehatan selamanya di akhirat :)

komen membela diri yang tiada kaitan ngn entri :

salam. hai awak. peliknya hubungan kita. sampai skrg saya tak tahu apa nama awak. haih. kenapa nk berahsia lagi haaaaa? hehe

sy pun penat. penat jd lone ranger kat rumah. guling sana guling sini. study pun tahan bc satu chapter sahaja. maka mengisi masa dgn jalan2 maya dengan ada tujuan. tulis entri dlm blog ok apaaaa (mode bela diri). sy selalu je nk tulis benda, tapi tangguh.last2 tak tulis pun.

maka lepas ni, kalau ada je benda terlintas, sy akan tulis terus. tapi tk boleh amalkan di cairo. nnt ada org marah. hehe

eh eh, nanti smbung la tulis ttg pengalaman awak sbg budak medik tu k. hehe

p.s: tulis komen mcm tulis blog :D

azk2121 said...

fathiyyah,

hihi, tak yahla bela diri, faham je keadaan awak. kalau sy balik rumah, bkn stakat 1 chapter, buku pn tak terbuka. penat je bawak buku balik rumah, last2, tak sempat pn nak baca..hehe..banyak kali dah jadi, ble tak nak bawak balik, rasa macam bole kot nak baca, tapi, haish..sme je lepas 2..huhu

kalau balik rumah, memang mse tu la nak spend btol2 dgn family. utk case awak zauj la kan..

banyak org dapat dpt manfaat dr apa y awak tulis, insyaAllah :)
lepas ni, asyik t'update je la blog anda ye..hihi

insyaAllah, ada je case y best2, nnti smpt, sy post. btw, mana air mata lebah?? :p

nama saya start huruf A. ayah sy Z. mak sy K. azk :)sje je. best pe. nnti mne tau jmpe wktu krja kat hosp nnti. sy msti tegur awk dl :)
nnti, sy bgtau jgk. tp best jgk kalau awk dpt teka dl ke. awk kn stalker jgk :)

p/s: tulis pnjg utk reply komen y pnjg =)

fathiyyah said...

wak, yang surgery kan, awak cadangkan buku browse. apa nama tajuk penuh dia eh?

pastu lagi satu awak kata nak request sumthing? apa apa? :)

fathiyyah said...

tanya lagi, buku talley tu buku yang kecik ke? sbb sy beli online, dapat yang besar punya. talley clinical examination. 6th edition

nak email la, kita berbalas email. segan pulak tanya2 sni :D