Tuesday, June 22, 2010

"surgery, not just cutting people up.."Salam

Itulah ayat dari Mr. T, our specialist surgeon waktu lecture tadi. Untuk department surgery, kita panggil Mr. untuk specialist instead of panggil Dr. Ok..sebelum tu, sebenarnya saya baru 2 minggu berada di tahun klinikal di PPUKM ni. Bila dah masuk 3rd year ni, kami perlu menjalani posting. Ada 4 posting yang menarik-menarik belaka. :) Surgery, O&G, JKM, internal medicine. Kita akan berada dalam setiap posting untuk 2 bulan. Setiap sem ada 2 posting, lepas tu exam, masuk sem seterusnya sambung lagi 2 posting.

Surgery merupakan posting pertama saya. Kalau o&g terkenal dengan kegarangan profesor2 dan Doktor2nya, JKM terkenal dengan vacation Hawainya, Internal medicine yang tak boleh berenggang pelajar dengan bukunya, Surgery pula terkenal dengan doktor2 yang sangat sibuk. Menunggu doktor selama sejam adalah perkara biasa di department ni.

So, untuk minggu pertama ini, kami perlu mahir dalam clerking patient. Perlu ambil sejarah pesakit. Dan practise present the case. Kami pulak perlu tebalkan muka walaupun banyak kali direject oleh pesakit-pesakit. Yela, mana tak direject, dalam sehari mungkin 5 orang akan tanya soalan yang lebih kurang sama. Penat la mereka nak jawab, ditambah dengan keadaan emosi sebagai pesakit. Kadang-kadang tu tak sampai hati nak ganggu mereka, terutama pakcik makcik yang telah lanjut usia.

Tak berniat menulis panjang. Nak sambung baca buku. InsyaAllah, akan menyusul post2 seterusnya.

Rasulullah bersabda :
"Menuntut ilmu adalah wajib bagi setiap orang muslim"

Imam Syafie berkata bahawa:
"Ilmu itu ada dua jenis: Ilmu feqh agama (untuk kesejahteraan akhirat) dan Ilmu
kesihatan badan (untuk kesejahteraan dunia)."

waallahua'lam

No comments: