Sunday, August 15, 2010

Di sebalik Bazar Ramadhan

salam,

Alhamdulillah berpeluang ke bazar ramadhan bersama sahabat2 petang tadi. Sudah menjangkakan kehadiran umat manusia yang sangat ramai di bazar itu.

Seperti biasa, aku berjalan dahulu menyebabkan sahabat2 aku yang 6 orang itu mengikut sahaja aku. Mula-mula ikut, tapi dengan keadaan ramai sangat orang, kami pun terpecah dengan sendirinya.

Bapak dah ajar dulu, sebelum pegi mana-mana kena plan dulu nak buat apa, nak beli apa. so, dalam fikiran dah tahu apa yang nak di beli dan aku hanya berdua dengan seorang sahabatku setelah yang lain singgah ke gerai2 tertentu.

Berjalan dengan pantas, tak menjadi sebab untuk aku terlepas untuk terlihat beberapa pasangan yang berpegang tangan, berjalan beriringan, bersenda gurauan. Cuba berbaik sangka, tapi hati kecil ini tetap percaya mereka itu masih di bangku sekolah, belum mempunyai hubungan yang sah. Bukan satu yang kujumpa, tapi beberapa. Masya Allah. Kalau boleh nak bagi diorang poster2 ni..
Kisah kedua; aku juga jumpa beberapa pihak yang minta sumbangan dan pakcik yang mengharapkan ihsan orang ramai untuk memberi sedekah. Setiap orang mungkin mempunyai pandangan tersendiri tentang isu ini.

Ada yang kata takut2 tak sampai sumbangan pada pihak yang sepatutnya, mungkin sindiket, mungkin menggalakkan kurangnya produktiviti mereka yang meminta sedekah ini.

Bagi diriku, ikhlaskan niat untuk menderma hanya kerana Allah, yang lain-lain itu urusannya dengan Allah. Ada ustaz pernah cakap, bila datang seseorang itu untuk minta sumbangan, berilah seikhlas mungkin, ia satu kemudahan untuk kita sebenarnya untuk melakukan ibadah bersedekah ini tanpa perlu pergi mencari rumah anak-anak yatim dan sebagainya.

diceritakan oleh Ibnu Abbas;

“Rasulullah saw adalah orang yang paling dermawan. Dan beliau lebih dermawan lagi di bulan Ramadhan saat beliau bertemu Jibril. Jibril menemuinya setiap malam untuk mengajarkan Al Qur’an. Dan kedermawanan Rasulullah saw melebihi angin yang berhembus.” (HR. Bukhari, no.6)

Melebihi angin yang berhembus-sangat ringan dan cepat dalam memberi tanpa banyak berfikir


p/s 1: Tak best la pegi bazar bila ramai sangat orang, berapa kali terlanggar orang tadi. Tak nak g dah!
p/s 2: Sok start o&g, Ya Allah berilah kami kekuatan dan ketabahan menghadapi hari pertama di deparment ni.
p/s 3: sempena bulan ramadhan ni, harap-harap prof2, dr2 tak la garang sangat ;)
p/s 4: Bila kena marah, nak cakap kat doktor ke yang 'sesungguhnya aku dan kamu sedang berpuasa' :P


No comments: