Friday, August 6, 2010

surgery yang mengerikan

salam,

sementara tunggu bajim amik aku untuk pulang ke rumah, nak tulis sikit pengalaman dan ibrah yang aku dapat sepanjang posting surgery.

Doktor2, Specialist2, Prof2 sangat best. kebanyakan nya cool and steady. Tak garang, tak marah2. (sebab ramai surgeon lelaki n diorang sangat busy). Suka mengajar dan suka tanya soalan. (huhu)
Tamatnya 8 minggu aku di department surgery ni macam-macam gelagat pakcik makcik di ward.

ada yang peramah, ada yang pemarah, ada juga yang pemurah.
Peramah kerana menceritakan semua kisah hidupnya (masalah anak yang tak mahu kahwin, aik? nak bagi borang ke, makcik:)
Pemarah kerana rungsing dengan soalan sama yang kerap ditanya. ( ada yang terfikir kalau lepas ni masuk ppukm lagi, dia nak recordkan suara, bila student datang play kan je.haha or dia nak photocopy dan edarkan pada student.huhu). kreatif pakcik2 ni :p
Pemurah bila menawarkan makanan hospital pada kami :p( tawar katanya)

bila dikenang-kenang kembali, rasa kelakar pun ada. Ada jugak kes yang anak yang tido sekatil dengan maknya. makcik pakcik yang romantic (jaga pasangan siang malam). Ada yang tak pandai berbahasa melayu or english. (ada jugak yang buat2 tak pandai, bila doktor tanya bole pulak jawab.huhu)

Tapi, banyak yang menggusarkan hati ini. Ramai orang islam yang pernah minum arak sebelum ini, ada multiple sexual partner. Yang paling sedih, bila dah sakit ni, solat pun entah ke mana. Alasan sakit, ada branula kat tangan dan sebagainya biasa kita dengar. Ya, memang mereka kurang ilmu dan aku yang lemah ni tak banyak yang dapat membantu. Sekadar bertanya dan memberi sedikit nasihat. Ya Allah, lemahnya diri ini. :(

Pengajaran:

1) Ramai orang Islam tak solat!
2) Ramai orang Islam minum arak!
3) Peranan doktor2, nurse2, medical students Islam sangat berat dan besar
4) Ramai mereka di no.3 ni tak amik kisah dengan semua ini.
5) Tajuk tu saje je bagi gempak sikit. (memang ngeri la dengan keadaan ni sbnrnya..)


No comments: