Thursday, January 6, 2011

3 tempat


Ibnu Mas’ud, salah seorang sahabat Nabi saw pernah didatangi seseorang yang ingin meminta nasihatnya. Orang itu meminta nasihat yang dapat dijadikan ubat bagi jiwanya yang selalu gelisah. Ia mengadu bahawa akhir-akhir ini jiwanya resah, hati tidak tenteram, fikiran kacau.

Kemudian Ibnu Mas’ud menasihatinya,” Kalau penyakit itu yang menimpamu, maka bawalah hatimu mengunjungi tiga tempat. Pertama , engkau datangi tempat orang membaca Al-Qur’an, engkau membaca Al-Qur’an, engkau dengarkan baik-baik orang yang membaca Al-Qur’an. Atau kedua , engkau datangi majlis taklim yang mengingatkan hati kepada Allah. Atau ketiga, engkau mencari waktu dan tempat yang sunyi, di situ engkau menyendiri menyembah Allah, seperti pada waktu lewat tengah malam, di saat orang sedang tidur nyenyak, engkau bangun mengerjakan solat malam, meminta kepada Allah ketenangan jiwa, ketenteraman fikiran, dan keikhlasan hati.”

Kemudian Ibnu Mas’ud melanjutkan,” Seandainya jiwamu belum juga terubati dengan ketiga cara tadi, engkau meminta kepada Allah agar diberinya hati yang lain, kerana hati yang ada pada dirimu itu bukan lagi hatimu.”

Setibanya di rumah, ia melaksanakan apa yang dinasihatkan Ibnu Mas’ud itu. Ia berwudhuk, kemudian membaca Al-Qur’an dengan khusyu', penuh konsentrasi. Seusai membaca Al-Quran ia merasakan ada ada sesuatu yang berubah. Jiwanya terasa tenang, hatinya tenteram, fikirannya kembali jernih. Resah dan gelisahnya terbang jauh.

p/s: mode skrg ;( nak pergi cari 3 tempat itu.

No comments: