Friday, July 30, 2010

Barakallahulakuma wa baraka 'alaikuma wa jama'a bainakuma fi khair“Ya Allah, berkati, rahmati dan redhailah pasangan pengantin ini. Kurniakanlah kepada si suami ibarat keteguhan cinta Saidina Ali kepada Fatimah. Kekuatan untuk menjadi suami dan ayah yang mampu memandu, membimbing dan mendidik isteri dan anak-anak menuju ke jalan yang Engkau redhai. Anugerahkanlah pula kepada si isteri kehebatan kasih Saidatina Fatimah kepada Ali. Keupayaan untuk menjadi isteri dan ibu yang mampu menjaga maruah diri serta mengasuh anak-anak yang menjadi amanah. Kurniakanlah kepada mereka ya Allah, zuriat yang soleh dan solehah serta kekalkanlah kebahagiaan mereka sehingga ke syurga. Amin ya Rabbal ‘alamin.

firman Allah dalam Surah Ar-Rum ayat 21 :

" Dan antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan bagimu isteri-isteri daripada jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNya antara kamu rasa kasih sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir."


Rasulullah s.a.w bersabda :

"Sekiranya seorang wanita menjaga solat lima waktu, puasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya, dan mematuhi suaminya, akan dikatakan kepaanya ; "Masuklah ke dalam syurga dari pintu mana sahaja yang engkau suka" (H.R Ibnu Hibban, Ahmad dan at-Thabarani)

jadilah isteri solehah yang sentiasa taat pada suami, menjadi penyejuk mata dan hati bagi suami. Semoga setiap perkara yang dilakukan adalah semata-mata kerana Allah Ta'ala dalam mencari redha dan rahmatNya.

Semoga cinta dan kasih mereka ini tidak hanya di dunia, malahan kekal abadi sehingga di Syurga
.

p/s: Bukan mudah menjadi isteri pejuang dan menjadi pejuang itu sendiri. Ingatlah mujahadah itu pahit kerana syurga itu manis! Tahniah fathiyyah. Insyaallah, ana tahu enti boleh lalui semua ini. (% untuk dia baca sangat rendah)


No comments: