Thursday, April 28, 2011

tulisan tangan


bismillah,

biarkan aku menulis selagi mood masih berbaki.

tulisan di muka kaca laptop ini sememangnya berlainan dengan tulisan tangan di muka buku (bukan facebook itu), di atas kertas putih mahupun di atas papan hijau.

tulisan tangan ternyata berbeza dengan tulisan robot (komputer). secantik-cantik tulisan robot tak dapat menandingi tulisan tangan manusia yang sangat berseni itu.

cikgu pasti punya tulisan cantik. berangkai, tersusun kemas.
doktor pula pasti tulisannya secantik cakar ayam. (ni syarat sebelum jadi doktor :p)

ingat masa sekolah rendah dulu-dulu. ada satu buku tulis khas untuk melatih menulis dengan cantik. (tapi, nampaknya perlu ditambah biar menjadi berjilid-jilid kerana tulisanku tak pernah cantik walaupun habis satu buku itu aku siapkan)

andai tulisan tangan kita dapat ditulis seperti tulisan robot. setiap huruf, panjang pendeknya sama. lebar dan tebal serupa. kemas sentiasa. pasti kita jadi robot!

manusia itu bole menulis dengan emosi, jadilah tulisan yang beremosi,
manusia itu bisa menulis dengan kasih sayang, jadilah tulisan untuk tersayang.

manusia itu tak sempurna. ada masa dia menulis dengan g berekor,
ada masa dia hilangkan ekor itu.
ada masa huruf o serupa huruf a, ada masa huruf h jadi n

benar, manusia itu tak sempurna. tapi tulisan tangan itu melatih dia bersungguh! tiada istilah copy n paste, cut n paste. tiada juga istilah tukar font, tukar size dengan mudahnya. susahnya menulis tangan itu mampu menjadikan dia seorang penulis hebat!

belajarlah sesuatu dari tulisan tanganmu itu!

Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang ma'ruf, dan mencegah dari yang munkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka, di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik. (Ali 'Imraan:110)

p/s: al-Quran resam uthmani yang kita baca setiap hari itu sebenarnya tak ditulis dengan komputer. Sebaliknya ditulis tangan oleh seorang penulis khat bernama Uthman Taha.
p/s: pernah kena denda tulis tangan 1000 ayat yang sama?
p/s: insyaAllah makan nasi minyak minggu ni. (bukan perkahwinan diraja kate n william itu)
p/s: menulis tentang diri untuk memuhasabah diri sendiri

No comments: